Diskuse

Zateplíme, ušetříme, nebo ne?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J57a80n 97R93á37ž

20. 3. 2017 19:32

V žádném případě nechci zpochybňovat Vaše výpočty, neb i mně je jasné, že se investice do zateplení nemůže za dobu mého života vrátit. Ale co se týká mého domu, tak úspora peněz v rozhodování dům zateplit byl zcela opomenutelným faktorem. Hlavním důvodem bylo zvýšení pocitového teplotního komfortu, kterého bylo dosaženo snížením ztrát zdí tím i kolísání teploty v obytných místnostech. Jinak řečeno termostat pracující v intervalu plus minus 1st.C. nevytvářel nepříjemné rozdíly v temperování místností, což ve svém důsledku způsobilo i to, že termohlavice na radiátoru v ložnici v noci radiátor vůbec nazapiná, což před zateplením dělal v hodinových intervalech.

0 0
možnosti

tö je fakt dobre, teplotni komfort jako argument, mozna by byla vhodna zemljanka, predpokladam, ze dum je stary ci novy 30 ci 40 let a nejak teplotni komfort nikoho netankoval, jeste matraci za 15 tis. kc, aby se pekne spalo kastroly od Zepteru za 30 tis., aby se dobre varilo a masazni kresĺo za 30 tis., aby nebolely zada, fakt dobry

2 0
možnosti

problém je asi v tom, že pod pojmem zateplení je i revitalizace toho, co již odsloužilo. Ano, pokud budu uvažovat jen v intencích náklady vs. úspora, tak se to nevyplatí (asi 5 let po zateplení jsem si vedl statistiku). Ale už zapomínáte na to, že v naprosté většině takto revitalizovaných budov(paneláky) byla okna, která nejen že netěsnila, ale mnohdy je člověk ani neotvíral z obavy, že mu vypadnou na ulici.

1 0
možnosti

okna byla v poradku, to jsem jiz uvedl, deset ci spise 15 let by vydrzela, plisne se objevily až po výměně oken, já jsem si ponechal původní a plísně jsem neměl. a rozhodně nehrozilo nebezpečí, že by vypadla, znám idioty kteří vyměnili okna v 15 let starem ci novem domě, to už jsou úplní blbci. Pozval jsem si kolega stavebního inženýra, zkontroloval moje dřevěná okna, což ani nemusel, vidím to sám, on a ještě kolega architekt potvrdil, že fasáda je v dobrém stavu.

tady jaksi někdo nevidí, že někomu šlo o zakázku. Vyměnily se balkóny a sousedka, která v domě bydlí, mi potvrdila, že se na balkóně mohou upéci. namontoval se tam průhledný plast, skleníkový efekt.

Natěrač a geniální zemědělský inženýr se radují, že to je teď hezké, jak to bude vypadat za pár let, to už se nedozvědí

Denně chodím kolem domu, na fasádě udělali sloupky z polystyrenu, aby to bylo "hezké". ̈vidím polámaný, rozlámaný a drolící se polystyren.

Stačí zvolit hesla a šťastní chudáci je šťastně opakují

2 0
možnosti

J58i58ř65í 11H45a51r87t74l

20. 3. 2017 7:28

Milý pane, myslím, že zateplení není jen o návratnosti investice za spotřebované nebo nespotřebované teplo. Bydlím v 41 let starém 8.patrovém paneláku u kterého je počítaná životnost cca 50let. Posledních 5let se mi začala v bytě objevovat plíseň, ale neřekl bych, že to bylo z důvodu výměny plastových oken ( cca před 10 lety), ale z důvodu zhoršujícího se stavu paneláku. Mně se totiž začala dělat plísen od podlahy tam kde je spojení dvou panelů v délce dvou pokojů směrem na západ ( nejstudenější místo v mém bytě, zbytek situovaný na jih). Loni jsme udělali celkové zateplení. Máme 40 bytových jednotek a brali jsme si na to úvěr 6mil.Kč. Celková cena byla asi 6,2mil.Kč , která se nám nedávno ponížila na 5mil.Kč , protože jsme dostali na dotaci od IROPu asi 1,2mil.Kč. Mně jako majiteli bytu 3+1 se díky zateplování zvedla platba do společného fondu oprav o pouhých 355Kč/měsíc. Nyní máme za sebou první zimu po zateplení a já Vám s klidným srcem a svědomím mohu jen řící ZATEPLENÍ ANO. Zvýšil se nám komfort bydlení, po plísních ani stopa, spotřeba tepla šla dolů oproti předchozímu roku a věřím tomu, že se nám i prodlouží doba životnosti našeho paneláku. S větráním to také nepřeháním, stačí otevřít okno nebo balkonové dveře na 5minut každou 1 nebo 2 hodiny, jen aby se vyměnil vzduch. Né větrat hodinu, aby prochladly zdi, to pak opravdu neušetříte. Dokonce jsem byl překvapený, že když v lednu uhodily mrazy, tak jsme doma měli vlhkost 30-35% . Normálně ji máme kolem 45%.

2 2
možnosti

zvýšil se Vám fond oprav o pouhých 355 kč a ušetřil jste na vytápění 150 kč měsičně. Nejlepší, když můj další kolega uvádí, že má jiný tepelný pocit, když sáhne na okna, plastová. Nejlepší je šťastně opakovat hesla z letáků, že klesne hladina hluku, ano, prostý člověk se nechá nalejt na cokoliv, stačí zvolit správná hesla. Záloha za vytápění je tak 900 kč měsíčně, takže jste po zateplení ušetřil opravdu tak těch 150 kč měsíčně, ještě si chrochtáte

1 0
možnosti

Takže, za prvé, okna zdevastovaná nebyla, já jsem okna nevyměnil, pra jsem doma a sušil prádlo a plísně jsem neměl.Plísně souvisí se snahami o energeické úspory. Za socialismu, když se větralo a topilo pánubohu dokořán, nikdo plísně neměl. Plísně souvisí s polyuretanovou hmotou, kterou se ta nová okna těsní, to jsem se kupodivu dočetl v knize "Vše o energetických úsporách". Ta dřevěná okna by vydržela v pohodě ještě deset či spíše patnáct let. Znám ovšem i idioty, kteří vyměnili 15 let stará okna. Můj kolega se přesvědčil o životnosti plastových oken, po 15 letech jsou na vyhození. §kdybyste si přečetli knihu arch. Eugena Nagye: Nízkoenergetické domy, tak byste se dozvěděli, že životnost plastových oken se nedá spolehlivě odhadnout kvůli nedostatečným zkušenostem a začíná na 15 tleech. místo např. úsporných žárovek atd,.bych řešil zákaz výroby a prodeje v EU elektrospotřebičů se stand by režimem, tedy vypínání dálkovým ovládáním. 'Uvádí sem že v SRN dotuje provoz těchto spotřebičů jedna elektrárna

1 0
možnosti

tak to ste měl štěstí, já usel mít v zimě na parapetu srolovanou deku, protože když sněžilo, tak ten sníh lítal dovnitř. vaši zkušenost vám neberu, ale je nepřenositelná na většinu

2 0
možnosti

Plíseň v bytě? Mimořádně mizerně provedená tepelná izolace. Pokud nevíte, proč to tvrdím, zopakujte si fyziku ze střední školy: rosný bod, parciální tlak páry.

0 0
možnosti
Foto

Můj projektant to nazval zateplení verze 1.0 a opravdu dobré bude od verze 3.0, tj to současné se strhne, okna se vymění a začne se znovu. Současné zateplení často nerespektuje detaily napojení izolace na okna, kde se plíseň vyskytuje nejčastěji. Jinak i při dobře provedené izolaci k plísním dochází vzhledem k nedostatečnému větrání - původní okna větrají i zavřená, plastová těsní tak dobře, že může nastat problém s vařením na plynu. Často se potom stává, že jsou okna otevřená na mikroventilaci, která celou úsporu pošle do háje.

0 0
možnosti

Podstata toho výpočtu je opravdu jednoduchá. Může ji použít i průměrný středoškolák. Jistě jste si i Vy provedl přepočet (když tak hrubými výrazy hodnocení auditora napadáte). Kolik Vám vyšlo?

Při zateplení vnějších stěn a stropů pod půdou (případně ploché střechy) a výměně všech výplní otvorů, se běžně dosahuje úspor 45 ÷ 55 % původní spotřeby. Teoretickým výpočtem i následným ověřením v praxi (ověření se provádí u veřejných budov, kde lze předpokládat shodný provoz před i po zateplení).

Mimochodem: P o d s t a t n o u podmínkou úspěšnosti zateplení je nové nastavení regulátorů vytápění a hydraulická regulace topné soustavy. Byla ve Vámi uváděném případě tato podmínka splněna.

To jsou dlouhou zkušeností prověřená fakta. Fakta - navzdory velmi geniálním architektům, kterým se zřejmě nelíbí nové fasády (jinak si ty nepravdy neumím vysvětlit).

0 0
možnosti

Víte, že někteří blbci si neumí spočítat, co se opravdu vyplatí nájemníkům. Umí spočítat, zda je rentabilní z hlediska celospolečenského. Není - pokud považujeme prostou návratnost 30 až 40 let za nerentabilní (ačkoliv běžná návratnost nákladů na stavební práce bývá obecně nižší). Nevyplatila by se tedy ani spotřebitelům energie.

Jenže - jak jistě pochopí i lehce retardovaný - právě proto jsou náklady na zateplení dotovány (je to důvod jakékoliv dotace). Při dotaci 65 ÷ 70 (÷ 85) % je ovšem pro spotřebitele energie návratnost 10 ÷ 12 (÷ 6) let.

Jako majitel i uživatel objektu bych k výši nákladů na energie započítal (byť třeba budoucí) úsporu za nezbytnou výměnu zdevastovaných oken a dalšího vybavení objektu (zpravidla např. okapů).

Takže je třeba uvádět, komu že se zateplení nevyplatí a jaké jsou jeho náklady (plné, dotované, ...).

0 0
možnosti

Není to tak dávno, co se stavělo s použitím azbestu..

Ten polystyren pro účely zateplení se v našem regionu sytí látkami, které jsou bioakumulativní a účinek na lidské zdraví je neznámý

2 0
možnosti

Dobrý večer ,ano ano

1 0
možnosti