Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronavirus – den 170. a Bělorusko po volbách

Na začátku epidemie jsem několik týdnů komentoval celou situaci. Nyní se vše vrací tak trochu na začátek, tedy znovu se zavádějí některá opatření, tak jsem se rozhodl, že občas přijdu s nějakým komentářem.

Na konci února jsem varoval, že epidemie, která k nám nevyhnutelně přijde, bude mít katastrofální ekonomické a zdravotnické následky. Někteří mě nazývali bláznem, který chce zavést stanné právo, psali, že si nenechají zkazit dovolenou v Itálii kvůli koronaviru atd.

 

Roušku jsem nosil dříve než byla povinná, protože jsem ji považoval za jednoduché opatření, bez ohledu na výsledky pozdějších studií, které to potvrdily. Dostalo se nám úšklebků od některých spoluobčanů, kteří vždy vědí všechno nejlépe. Někteří z nás dodržují některá nařízení, jen pokud jim někdo stojí za zády, pokud možno s koltem. Platí to i o našich spoluobčanech, kteří se rozhodli, že si dobrovolně zkrátí život tím, že kouří. Na zastávkách je kouření zakázáno, což je nám nekuřákům „prd platné“, protože naši kuřáci nás obtěžují i nadále. Soudím, že mělo být dávno zakázané kouření na veřejnosti. Urputný „bojovník proti nikoterorismu“ „geniální politik“ Jarda Kubera už to má za sebou. Zkrátil si život přesně o těch deset let, takže nic nebrání tomu, aby se protikuřácká opatření zpřísnila.

 

Ale vraťme se ke koronaviru. Někteří se rychle oklepali a vesele šíří bláboly, že ta epidemie je mediální bublina. Nic to přece není, je to jako chřipka a na tu se také umírá.

 

160 tis. mrtvých ve Spojených státech se někomu jeví asi jako docela málo, tam vládne „demokraticky zvolený prezident“, namyšlený trouba Donald Trump, který stejně jako někteří jeho předchůdci, se domnívá, že má právo poučovat celý svět. Stejně jako pošuk ve Velké Británii, který se domníval, že se mu nemůže nic stát. Horko těžko nemoc přežil. Chtěl jsem je uvést jako příklad, jaké politiky generují demokratické volby.

Podívejme se k nám, do našich luhů a hájů. Demokratická opozice kritizuje vládu, že „nemá strategii“, že zavádí opatření chaoticky. Zní to opravdu dobře z úst těch, kteří v březnu protestovali proti zákazu účasti diváků na biatlonu v Novém Městě na Moravě. Přijelo by k nám 100 tis. Diváků z Itálie, Rakouska, Francie a Německa a dnes by to možná u nás mohlo vypadat jako v Itálii či Švédsku. Tam se rozhodli „neničit ekonomiku“ a stavěli na dobrovolném dodržování zásad. Ve Švédsku mají dnes cca 6 tis. mrtvých. Ekonomiku stejně nezachránili.

Jaké politiky generuje náš demokratický systém.Ukázkou je hejtmanka Jermanová, která se s manželem na krajské úřadě chová jako absolutistický panovník. Moje auto, naše auto atd.

Během pandemie se u nás psalo, jak v Číně ostrakizují lékaře a novináře, kteří psali nebo upozorňovali na nebezpečí. Jak se chová Jermanová? Na záchranářku, která veřejně kriticky vystupovala a upozorňovala na nedostatek ochranných pomůcek, poslala policii. Protože byl vyhlášen stav nouze, vyšetřoval záchranářku protiteroristický odbor. Dnes jsme se dočkali výlevu zhrzeného manžela hejtmanky, který nazval Martina Kupku buzerantem. Nevidím příliš velký rozdíl mezi politiky ODS a ANO, nicméně Jermanovy děsí představa, že skončí zlaté časy, „moje auto, naše auto“ atd. Paní Jermanová není až moc náročná, co se týká výběru životního partnera. Manžel asi přílišnou inteligencí nevyníká, prý je to kadeřník.

Teď krok stranou, podívejme se do Běloruska. Zdá se, že brzo skončí poslední diktatura v Evropě. Myslím, že to nebude nic jednoduché. Lukašenko se právem obává, že skončí ve vězení. Obávám se, že se bez boje nevzdá. Pokud pošle proti vlastním lidem vojáky, jsem zvědavý, jak se zachovají. Když vypuklo povstání v Sýrii a Asad poslal vojáky proti lidu, domníval jsem se, že nebudou střílet do bezbranných občanů. Mýlil jsem se, konflikt dodnes nemá konce.

Oči lidí v Bělorusku se dívají se s nadějí k Západu, jen jestli si nedělají velké naděje, že se budou mít nějak lépe. Před 30 lety jsme měli velká očekávaní, které se ne  zcela naplnila.

 

Máme svobodu, demokratická média, která by měla dohlížet na naši demokracii. Znáte to, „sedmá velmoc“, „třetí pilíř demokracie“ atd.

 

Uvedu jeden malý příklad novinářské etiky v praxi. Kolega měl opravnu malých spotřebičů. Novinář si u něj nechal opravit přistroj. Když mělo dojít k placení, řekl novinář: „Já Vám nezaplatím, já s Vámi udělám do našich novin rozhovor“.

    Jiný příklad hovořící o kompetentnosti našich redaktorů v České televizi. Zprávařka četla, že nějaký vědec spolupracuje s Ústavem Maxe Plancka. Přečetla to, jak viděla, tedy i s tím „C“. Nevím, třeba vystudovala nějakou zahradnickou školu, kde neměla ani matematiku, ani fyziku.

     

    Z Pardubic

    pravý doktor přírodních věd

    Autor: Karel Vašíček | středa 19.8.2020 19:37 | karma článku: 8,20 | přečteno: 210x
    • Další články autora

    Karel Vašíček

    Šílený střelec a selhání policie

    Včera jsme zažili zřejmě nejhorší jednotlivý trestný čin v našich dějinách. Detailů jsme se zatím mnoho nedozvěděli ani od policie ani z médií. Nabízí se několik otázek.

    22.12.2023 v 11:35 | Karma: 27,27 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Politika

    Karel Vašíček

    Kdo cestou k moci vraždil a vraždit bude dál.

    Slova písničkáře Vladimíra Merty byla aktuální před lety po pádu tzv. komunistického režimu. Dnes bychom slovo vraždit mohli nahradit slovem lhal. Nicméně ve výzkumech veřejného mínění nemalá část populace uvádí, že současní polit

    17.8.2023 v 11:06 | Karma: 20,44 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika

    Karel Vašíček

    E-mail predsedovi CSSD MIchalu Smardovi

    Dekuji za newsletter "priteli" Smardo, Jak jste dopadli ve volbach? Jako sedlaci u Chlumce Ptam se, koho muze zaujmout chudak jako jste Vy, nebo "pritel" Hamacek

    14.10.2022 v 17:54 | Karma: 9,33 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

    Karel Vašíček

    Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války,

    Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války, pár slov o Antonínu Svobodovi čsl. průkopníku počítačových technologií světového významu A. Turing – otec moderních počítačových technologií.

    23.6.2022 v 19:29 | Karma: 13,14 | Přečteno: 356x | Diskuse| Politika

    Karel Vašíček

    Jsme v polovině pandemie koronaviru?

    Už dva roky světovou populací drtí pandemie, kterou nikdo z naší generace ani z našich rodičů nezažil. Když už „hořela“ značná část Itálie, někteří novináři a politikové psali, že koronavir je vymyšlený a vše, co se kolem nás děje

    13.2.2022 v 13:51 | Karma: 10,76 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika
    • Nejčtenější

    Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

    25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

    Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

    Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

    22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

    Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

    Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

    21. dubna 2024  16:37

    Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

    Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

    22. dubna 2024  10:27

    Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

    Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

    24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

    Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

    Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

    29. dubna 2024

    Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

    Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

    29. dubna 2024

    Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

    Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

    28. dubna 2024  22:16

    Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

    Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

    28. dubna 2024  20:49

    Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

    • Počet článků 178
    • Celková karma 0
    • Průměrná čtenost 924x
    Učitel, již bývalý, programátor, již bývalý, důchodce, stále, vydavatel, který se tím spíše baví, protože matematika není oborem, do kterého by se hrnuli ti, kteří by si  chtěli narejžovat, majitel jednoho z 45 či 46 tisici internetových obchodů,  internetový milionář nejsem a nebudu

    Seznam rubrik