Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sdílená kola v Pardubicích – užitečná služba nebo další perpetuum mobile naruby

V Týdeníku Pernštejn a v Pardubickém deníku se objevily informace, že sdílená kola v Pardubicích jsou realitou. Podíval jsem se na web provozovatele této služby v Pardubicích, abych zjistil podrobnost.  

Ejhle, světe div se! Provozovatel si zřejmě myslí, že jsou všichni idioti. Sdílených kol má být v Pardubicích 100 a stanovišť 40. Provozovatel udělal tzv. šlechetnou nabídku: prvních 15 minut jízdy na sdíleném kole zdarma a za každou další půl hodinu 20 Kč, maximum za den 150 Kč.

 

Geniální podnikatelé si zřejmě myslí, že jsou všichni idioti. Celodenní jízdenka na den stojí v Pardubicích 45 Kč, proč by tedy měl návštěvník použít sdílené kolo, když je jeho použití cca 3x dražší než MHD. To jsem nějak nepochopil, navíc si ještě tedy musím koupit smartphone, abych mohl za 150 Kč/den jezdit po městě.

Studenti jsou prý cílovou skupinou, protože údajně nemají v Pardubicích kola. Univerzita Pardubice měla ještě nedávno cca 11 tis. studentů.´Teď už doufám je tzv. vysokoškolských studentů na Upce o něco méně. V dnešní době na regionálních univerzitách, jako je univerzita v našem městě studují studenti hlavně z města, kde univerzita sídlí a blízkého okolí. A ti kola mají.

Nicméně, zajímalo by mě, co by geniální podnikatelé dělali, pokud by se našlo cca 200 studentů, kteří by si zaplatili měsíční používání sdíleného kola za „pouhých“ 99 Kč/měsíc, když je zřejmě k dispozici cca 100 kol, zřejmě by stejně šlapali pěšky. Notabene kolo musí vyzvednout na stanovišti a zase jej odložit na nějakém stanovišti. Tedy by někam statečně šlapali pěšky a potom po odložení zase šlapali pěšky k cíli své cesty.

Někdo si evidentně myslí, že občané i studenti jsou padlí na palici.

Další geniální projekt s podporou politiků. Tedy normálnímu studentovi je jasné, že si může někde v bazaru koupit kolo za 500 Kč a jezdit celý rok odkud chce kam chce a nebýt závislý, jestli nějaké sdílené kolo bude někde dostupné k použití nebo´ne.

Je tomu pár let, kdy tehdejší náměstek primátorky Pardubic p. Brendl v Radničním zpravodaji veřejně podporoval jiné perpetuum mobile. Pan Krejčík přišel s projektem SPINDO, který měl údajně podporovat drobné místní podnikatele, kteří měli zaplatit za rok cca 6 tis. Kč plus DPH za „podporu“ jejich podnikání, která spočívala v tom, že p. Krejčík jednou za týden rozeslal e- mail registrovaným uživatelům SPINDO s novinkami o službách místních podnikatel, kteří využili služeb tohoto geniálního projektu. Podnikatelů, kteří využívali k „propagaci“ svého podnikání v Pardubicích prostřednictvím SPINDa bylo max. několik desítek a registrovaných uživatelů bylo max. asi 3 tis. z cca 90 tis. občanů Pardubic. SPINDO v tichosti skončilo neúspěchem a projektu NEXTBIKE neboli sdílených kol v Pardubicích dávám půl roku. Uvidíme, kolik kol bude ukradeno.

Podobným geniálním projektem je cyklověž u nádraží. Když se „trochu“ předražené zrekonstruované přednádraží otevíralo, uváděl jsem, že pokud budou chtít provozovatelé za použití cyklověže platit, nikdo věž nebude používat, Což se kupodivu stalo, teď se vymýšlejí „vychytané slevy“, ale cyklověž zeje prázdnotou. Připravuje se či zvažuje se stavba parkovacího domu u nemocnice, zachytil jsem něco o snad 250 mil Kč za stavbu. Dám našim politikům drobnou radu, zajistěte bezplatné nízkopodlažní autobusy, které by svážely pacienty a zaměstnance do nemocnice zdarma, vyjde to levněji než parkovací dům.

Naši krajští a městští politikové velkoryse investují do energetických úspor, tedy zateplení škol, problém je v tom, že investice do polystyrenu a plastových oken má vzhledem k reálně dosaženým úsporám 100 let návratnost.

Jsem kupodivu učitel matematiky, naštěstí už bývalý, nicméně vím, že současní absolventi škol i univerzit mají problém s matematikou na úrovni 7. třídy ZŠ, tedy nezvládnou ani procenta či zlomky, vzhledem k sestavě v zastupitelstvu vč. dvou „hokejových odborníků“, je evidentní, že odečítání, dělení a procenta dělají problém i našim zastupitelům, jinak by nepodporovali projekty, které jsou nesmysly. Trochu z jiného šálku, když začínala fungovat kavárna na zámku, ptal jsem se veřejně na besedě s ředitelkou Národního památkového úřadu, jaká je ekonomika kavárny na zámku, tehdy mi odpověděl zřejmě teď už ředitel VČM: „vlastně to je jedno, provozuje to soukromý provozovatel“. Kavárna na zámku už nefunguje, provoz se nevyplatil.

Jmenujme další projekty: technologický park, opakované rekonstrukce letiště atd., které se tak „úplně“ nepodařily. Technologický park, jestli se nemýlím neúspěchem, a vracely se dotace. Provoz letiště je ztrátový.

Krásně zrekonstruovaná Třída Míru by teď potřebovala další rekonstrukci, zajímalo by mě, kudy by vedla doprava, pokud by se něco stalo na Sukově třídě. Na Třídě Míru proti sobě neprojedou ani dva osobní automobily.

 

Místo investic do zateplení ve výši mnoha miliónů s návratností delší než je životnost rekonstruovaných objektů, bylo chytřejší, kdyby magistrát či krajský úřad nakoupily akcie ČEZu, když stály 80 Kč. Maximální cena této akcie byla cca 1300 Kč. Chytřejší je snažit se vydělat a ne „šetřit“. Když ty úspory jsou spíše virtuální.

 

Pravý doktor přírodních věd Karel Vašíček

 

 

 

Autor: Karel Vašíček | středa 3.6.2020 10:04 | karma článku: 18,27 | přečteno: 616x
  • Další články autora

Karel Vašíček

Šílený střelec a selhání policie

Včera jsme zažili zřejmě nejhorší jednotlivý trestný čin v našich dějinách. Detailů jsme se zatím mnoho nedozvěděli ani od policie ani z médií. Nabízí se několik otázek.

22.12.2023 v 11:35 | Karma: 27,27 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Kdo cestou k moci vraždil a vraždit bude dál.

Slova písničkáře Vladimíra Merty byla aktuální před lety po pádu tzv. komunistického režimu. Dnes bychom slovo vraždit mohli nahradit slovem lhal. Nicméně ve výzkumech veřejného mínění nemalá část populace uvádí, že současní polit

17.8.2023 v 11:06 | Karma: 20,44 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

E-mail predsedovi CSSD MIchalu Smardovi

Dekuji za newsletter "priteli" Smardo, Jak jste dopadli ve volbach? Jako sedlaci u Chlumce Ptam se, koho muze zaujmout chudak jako jste Vy, nebo "pritel" Hamacek

14.10.2022 v 17:54 | Karma: 9,33 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války,

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války, pár slov o Antonínu Svobodovi čsl. průkopníku počítačových technologií světového významu A. Turing – otec moderních počítačových technologií.

23.6.2022 v 19:29 | Karma: 13,14 | Přečteno: 356x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Jsme v polovině pandemie koronaviru?

Už dva roky světovou populací drtí pandemie, kterou nikdo z naší generace ani z našich rodičů nezažil. Když už „hořela“ značná část Itálie, někteří novináři a politikové psali, že koronavir je vymyšlený a vše, co se kolem nás děje

13.2.2022 v 13:51 | Karma: 10,76 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 178
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 924x
Učitel, již bývalý, programátor, již bývalý, důchodce, stále, vydavatel, který se tím spíše baví, protože matematika není oborem, do kterého by se hrnuli ti, kteří by si  chtěli narejžovat, majitel jednoho z 45 či 46 tisici internetových obchodů,  internetový milionář nejsem a nebudu

Seznam rubrik