Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronavirus – den 21 – včera jsem dostal odpověď na můj mail primátorovi Pardubic

Dne 6. 3. jsem p. Charvatovi, primátorovi Pardubic, poslal mail. Jeho obsahem bylo, kdy se budou dezinfikovat vozy MHD, zřejmě se čeká až budou umírat lidé? Kdy budou informace pro občany, kteří nemají televizi, internet či chytrý

AKTUALIZACE 19:50: Ted jsem se vratil z prochazky v parku.  Dnes vecer se objevily na obytnych domech plakaty s informace pro seniory, obcany se zdravotne postizenim o soucasne situaci v souvislosti s epidemii.

 

Dne 6. 3. jsem p. Charvatovi, primátorovi Pardubic, poslal mail. Jeho obsahem bylo, kdy se budou dezinfikovat vozy MHD, zřejmě se čeká až budou umírat lidé? Kdy budou informace pro občany, kteří nemají televizi, internet či chytrý mobil, či byť jen obyčejný mobil, viset alespoň na veřejných budovách?

E-mail byl odeslán 6. 3. ve 20:42. Včera jsem dostal odpověď poté, kdy jsem mail poslal znovu. Pochopitelně jsem neočekával, že odpoví přímo primátor, magistrát města Pardubice má tiskové oddělení. Odpověděl mi 20. 3. v 14:15 p. Ing. Radim Jelínek, vedoucí odboru kanceláře primátora. Domnívám se, že by odpověď snad mohl dát dohromady i řadový pracovník odboru. Nezeptal jsem se p. Jelínka, zda mohu odpověď zveřejnit, proto jen zkrátka: pan primátor a jeho náměstci pracují, vytelefonovává výrobu a dodání roušek do sociálních a zdravotních organizací atd. A to vše dělá, aniž by se tím chlubil v médiích protože to považuje za naprostou samozřejmost, službu pro občany. Co ale v médiích zaznělo několikrát je to, že vozy MHD procházejí velmi důkladnou dezinfekcí po každé ujeté lince, nikoliv na konci dne. Stejně tak jsme přesvědčení, že pro bleskovou informovanost jsme udělali maximum. V této souvislosti pan primátor oceňuje tu vlnu dobrovolnictví, tu pospolitost lidí, kteří teď zachraňují to, na co nebyl a není připraven stát. Všem těmto lidem je pan primátor vděčný.

 

A naopak nevidí nic pozitivního na lidech, kteří se domnívají, že mají jakési nadprávo být univerzálním rádcem a kritikem, aniž by se třeba zeptali, jestli v této skutečně svízelné a náročné době není v jeho blízkosti někdo, kdo by potřeboval pomoci.
 

Poslední odstavec je evidentně adresován mně, tedy na okraj, zřejmě jsem tím univerzálním rádcem a kritikem. Domnívám se, že i v dnešní době je třeba řešit komunikaci s občany, a nenechat informovanost na vzájemné pomoci mezi občany. Já jsem se velmi brzo přihlásil Charitě Pardubice jako dobrovolník. Byl jsem ochotný pomoci se zásobování občanů, kteří se nedokáží sami o sebe postarat, zajistit si běžné nákupy.

 

Hledal jsem tedy v médiích, zda a kdy se někde objevily informace o dezinfikování vozů MHD nejen v Pardubicích. Hledal jsem na webu České televizi, Východočeské televizi V1, novinky.cz, Pardubický deníkn, Magistrátu města Pardubice atd. Více méně jsem žádnou konkrétní informaci, Nakonec jsem hledal na webu Dopravního podniku města Pardubice.

 

Našel jsem tuto zprávu

 

http://www.dpmp.cz/tiskove-zpravy/3281-odstavec-dopravni-podniky-napric-republikou-nepodcenuji-prevenci-vozy-prochazi-pravidelnou-ocistou/

 

 

Sdružení dopravních podniků, které zaštiťuje 21 dopravních podniků v ČR, monitoruje vývoj dění okolo nákazy koronavirem Covid-19. Všechny dopravní podniky jsou v případě rozšíření nákazy připraveny přijmout příslušná opatření a aktivovat krizové plány řízení.

Bezpečnostní rada státu ani hygienické stanice zatím žádná opatření pro městskou hromadnou dopravu nenařídily. Pokud takové doporučení obdržíme, jsme připraveni je v zájmu cestujících i našich zaměstnanců aplikovat. Dopravní podniky denně provádí důkladnou očistu všech svých vozů, čímž přispívají k prevenci případného přenosu infekčních onemocnění," uvedl předseda Sdružení dopravních podniků ČR .

Dopravní podniky zároveň předávají svým zaměstnancům doporučení Světové zdravotnické organizace, která apeluje na dodržováních standardních pravidel, jimiž se snižuje pravděpodobnost přenosu infekčních chorob - zachovávat základní hygienu, především důsledné mytí nebo dezinfekce rukou. Stejná doporučení jsou platná i pro cestující využívající městskou hromadnou dopravu. Informováni byli i závodní lékaři podniků.    

Kontakt:

Mgr. Martin Chval
výkonný ředitel SDP ČR
tel: 724 361 999
email: sdp-cr@sdp-cr.cz

 

Můj stručný komentář: čekalo se na to, až se nákaza rozšíří. Zřejmě se domnívali, že nebylo třeba něco dělat preventivně. Ale čekalo se, až bude nákaza rozšířena.

 

Když jsem na začátku minulého týdne začínal nosit nejen roušku, ale i jednorázové latexové rukavice, tak jsme byli vystaveni posměchu. To byl ten lepší případ, horší varianta byla, že nás někdo zmlátí, jako se tomu opravdu stalo někde jinde. Potkal jsem i majitele televize V1 - Východočeské televize, p. Doležala, který ani náhodou roušku, ani nikdo z jeho okolí neměl, ale postřehl jsem pohrdavý pohled. Teď je to již povinné, před tíjm na to většina nejen Pardubáků kašlala. A latexové rukavice nikdo nenosí, to není povinné. Já jsem si je včas opatřil.

Co se týká argumentu p. Jelínka, že pan Charvát činí vše pro občany, aniž by se tím chlubil v médiích, je důležité nejen dělat, co je v lidských silách, ale také komunikovat s médii, aby se veřejnost alespoň trochu uklidnila.

Pravý doktor přírodních věd

Karel Vašíček, Pardubice

Autor: Karel Vašíček | sobota 21.3.2020 16:57 | karma článku: 6,21 | přečteno: 199x
  • Další články autora

Karel Vašíček

Šílený střelec a selhání policie

Včera jsme zažili zřejmě nejhorší jednotlivý trestný čin v našich dějinách. Detailů jsme se zatím mnoho nedozvěděli ani od policie ani z médií. Nabízí se několik otázek.

22.12.2023 v 11:35 | Karma: 27,27 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Kdo cestou k moci vraždil a vraždit bude dál.

Slova písničkáře Vladimíra Merty byla aktuální před lety po pádu tzv. komunistického režimu. Dnes bychom slovo vraždit mohli nahradit slovem lhal. Nicméně ve výzkumech veřejného mínění nemalá část populace uvádí, že současní polit

17.8.2023 v 11:06 | Karma: 20,44 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

E-mail predsedovi CSSD MIchalu Smardovi

Dekuji za newsletter "priteli" Smardo, Jak jste dopadli ve volbach? Jako sedlaci u Chlumce Ptam se, koho muze zaujmout chudak jako jste Vy, nebo "pritel" Hamacek

14.10.2022 v 17:54 | Karma: 9,33 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války,

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války, pár slov o Antonínu Svobodovi čsl. průkopníku počítačových technologií světového významu A. Turing – otec moderních počítačových technologií.

23.6.2022 v 19:29 | Karma: 13,14 | Přečteno: 356x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Jsme v polovině pandemie koronaviru?

Už dva roky světovou populací drtí pandemie, kterou nikdo z naší generace ani z našich rodičů nezažil. Když už „hořela“ značná část Itálie, někteří novináři a politikové psali, že koronavir je vymyšlený a vše, co se kolem nás děje

13.2.2022 v 13:51 | Karma: 10,76 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 178
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 924x
Učitel, již bývalý, programátor, již bývalý, důchodce, stále, vydavatel, který se tím spíše baví, protože matematika není oborem, do kterého by se hrnuli ti, kteří by si  chtěli narejžovat, majitel jednoho z 45 či 46 tisici internetových obchodů,  internetový milionář nejsem a nebudu

Seznam rubrik