Pár slov o školství a ministrovi školství

5. 08. 2014 18:00:00
Prázdniny jsou v polovině, ministr školství zásobuje veřejnost svými návrhy a nápady a učitelé „se těší“ na „zvýšení platů. Ale je tomu opravdu tak.

Naše školství se v posledních letech obecně nevyvíjí dobrým směrem. Objevily se různé kritické názory na naše školství, které byly po zásluze potrestány, neboť kritika musí být konstruktivní a vůbec, roste počet vysokoškoláků a maturantů.

O výzvě docenta Jindřicha Bečváře „Všem, jejihž hlas je slyšet“, jsem psal opakovaně. Tehdy se psalo, že je vlastně vše v nejlepším pořádku. Výzvu si může čtenář najít na stránkách katedry didaktiky MFF UK.

Můj kolega to (zvyšování počtu „vzdělaných“ lidí) nazývá rozvojem vzdělanosti, myslím si pravý opak. Je opravdu tragické slyšet názory, že přece nechceme být zemí montoven.

Tím, že necháme prolézt každého líného, nemotivovaného troubu až k maturitě či bakalářskému titulu, nezvýšíme vzdělanost. Čtenář si může přečíst knihu prof. Liessmanna: Teorie nevzdělanosti Také o této knížce jsem na tomto webu psal.

První, kdo pojmenoval problém byl ministr Dobeš. Naše školství nevzkvétá, ale chřadne. Naši studenti se zhoršili nejvíce ve znalostech matematiky ve srovnávacích testech studentů ze všech zemích, kde se výzkum konal.

Naši studenti se domnívají, že když prolezou se čtyřkami střední školu, že by měli mít jakési ústavní právo, dostat se na univerzitu.

Návrhy současného ministra školství obecně dle mého názoru míří správným směrem. Domnívám se, že by se na maturitní obory měly dělat přjímačky, nevím, zda jednotné ale proč ne. Když zřizovatelé či majitelé nedbají na to, aby měla jejich škola nějakou úroveň, tak se to „holt“ musí nadekretovat.

Co se týká demagogie, že jednotná příjimačky způsbí, že se nějaká motivovaná žákyně nedostane na zdravotní školu, kvůli tomu, že je slabší v matematice, tak když jsem byl v nemocnici, ptal jsem se studentek zdravotní školy na praxi, kolik je 10 procent ze sta. Nevěděli, je to normální, podle mého názoru nikoliv. Co se týká blábolů, k čemu ta matematika je, proč se to učím, nebudu to k ničemu potřebovat, nevím o žádném matematikovi, který by se holedbal, k čemu mně bude dějepis, znalost díla Williama Shakespeara. Matematikové čtou i čapka a chodí do divadla.

̈ souhlasím s názorem ministra školství, že je třeba snížit počet maturantů, jak jsem už uváděl, nezvýšíme vzdělanost tím, že necháme každého prolézt. Je třeba, aby si studenti uvědomili, že bez úsilí, studia, slušného chování, se nedoplácají, ani k maturitě , ani bakalářskému titulu.

V minulosti se kvůli údajnému snážení počtu studentů zrušily příjimací zkoušky i na gymnázia či univerzity a místo výběru se dělal nábor.

Souhlasím se zrušením maturitních oborů na učilištích, či jak se ty školy dnes jmenují. Souhlasím s tím, že si mohou dodělat maturitu na průmyslovce. Souhlasím se zavedením mistrovských zkoušek, ale nesouhlasím s tím, aby po této zkoušce mohli vstoupit ti nejlepší na univerzitu.

Když jsem do roku 1989 učil na učilišti, tak za nejlepší byli považování ti, kteří ́kvůli prospěchu neobstáli na průmyslovce.

Souhlasím se státní maturitou, ale nesouhlasím s její elektronizací či internetizací. Současný ministr školství ještě jako stínový ministr, kritizoval ministra Dobeše za to, že dal 55 milionů Kč za rozvoz testů kamiony. Pracoval jsem jako programátor, tak si uvědomuji rizika maturity v elektronizace. Za prvé příslušná soutěž na vytvoření internetové podoby by byla určitě drahá, což kupodivu vidíme i u jiných zákazek. Rozvoz testů kamiony se dá nějak spočítat podle počtu kilometrů, mastné smluvní sankce za porušení důvěrnosti testů by nepochyběně odradila od prorazení testů a zjistilo by se, kde se testy rozbalily.

U testů přes Internet je třeba si uvědomit rizika bezpečnostní. Co se týká zabezpečení, neznalí argumentují, že se to dá technicky zabezpečit. Rizika nejsou v technické, ale personáln oblasti. Kauzy posledních let, Wilileaks, případ Snowden, ukazují, že to nakonec proflákne ten, kdo to má na starosti. Dostatečně zdatný hacker pracuje tak, že po sobě dokonale smaže stopy. 2/3 útoků na firmy mají na svědomí současní nebo bývalí zaměstnanci firem.

Za socialismu jsme věděli, že máme večer sledovat BBC a věděli jsme témata písemných testů, které byly druhý den. Je docela humorné, když někdo tvrdí, že by někdo měl u maturity něco analyzovat. To je směšné, maturant není vědecký profesor. Rovněž směšné jsou útoky proti memorování, prý se za socialismu na školách memorovalo. Vystudoval jsem matematiku a tam je nějaké memorování k ničemu. Dnes student gymnázia nebo dokonce absolvent unoverzity neovládá matematiku na úrovni 7. tříd. Student gymnázia nebyl schopen odpovědět na otázku, kolik je 1/2+1/4, 75ti letý dědeček hbitě správně odpověděl.

Diskutoval jsem se studentem informatiky a ten mi tvrdil , že si nevybavuje, k čemu by mu byla znalost životopisu Antonína Svobody (čsl. průkopník výpočetní techniky světového významu). Ano nejlepší je, když je vzdělaný člověk blbec a na jedno použití.

DALŠÍM rizikem státní maturity přes Internet je okolnost, co by se dělo, kdyby hackeři v 7:45 hodin ráno shodili servery CERMA|Tu, na kterých by ty testy byly uloženy, co by se dělo, kdyby škola měla problém s připojením k internetu v okamžiku státní maturity

Na závěr ještě k Marcelu Chládkovi. Má poměrně rozumné názory a návrhy, ale nemá lidský profil, aby dělal ministra. Před nějakou dobou jsme mohli na Internetu číst jeho rigorozní práci. Nebyl schopen či ochoten ji udělat podle pravidel. O nějaké disertaci se u něj nepochybně nedá mluvit. Zneužíval poslanecké náhrady, čerpal příspěvky na ubytování, i když má na okraji Prahy dům. Co se stalo, že se po deseti letech práce učitele na základních a středních školách náhle stal nějaký zázrak a teď jde z funkce do funkce. Nedozvíme se, co učil a na jakých školách. Proč?

Nedostal jsem se k tomu, jak se učitelé a další nepedagogičtí pracovníci "těší" na zvýšení platů. Tak tedy ty čtyři či pět set korun nikoho nevytrhnou, stejně jako dvouset korunové zvýšení důchodů v příštím roce

RNDr. Karel Vašíček

Autor: Karel Vašíček | úterý 5.8.2014 18:00 | karma článku: 15.69 | přečteno: 592x

Další články blogera

Karel Vašíček

Šílený střelec a selhání policie

Včera jsme zažili zřejmě nejhorší jednotlivý trestný čin v našich dějinách. Detailů jsme se zatím mnoho nedozvěděli ani od policie ani z médií. Nabízí se několik otázek.

22.12.2023 v 11:35 | Karma článku: 27.27 | Přečteno: 2088 | Diskuse

Karel Vašíček

Kdo cestou k moci vraždil a vraždit bude dál.

Slova písničkáře Vladimíra Merty byla aktuální před lety po pádu tzv. komunistického režimu. Dnes bychom slovo vraždit mohli nahradit slovem lhal. Nicméně ve výzkumech veřejného mínění nemalá část populace uvádí, že současní polit

17.8.2023 v 11:06 | Karma článku: 20.44 | Přečteno: 476 | Diskuse

Karel Vašíček

E-mail predsedovi CSSD MIchalu Smardovi

Dekuji za newsletter "priteli" Smardo, Jak jste dopadli ve volbach? Jako sedlaci u Chlumce Ptam se, koho muze zaujmout chudak jako jste Vy, nebo "pritel" Hamacek

14.10.2022 v 17:54 | Karma článku: 8.41 | Přečteno: 307 | Diskuse

Karel Vašíček

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války,

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války, pár slov o Antonínu Svobodovi čsl. průkopníku počítačových technologií světového významu A. Turing – otec moderních počítačových technologií.

23.6.2022 v 19:29 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 347 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 7.88 | Přečteno: 89 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 11.71 | Přečteno: 257 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.47 | Přečteno: 366 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 243 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 663 | Diskuse
Počet článků 178 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 924

Učitel, již bývalý, programátor, již bývalý, důchodce, stále, vydavatel, který se tím spíše baví, protože matematika není oborem, do kterého by se hrnuli ti, kteří by si  chtěli narejžovat, majitel jednoho z 45 či 46 tisici internetových obchodů,  internetový milionář nejsem a nebudu

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...