Martina Bečvářová: Josef Smolík (1832-1915), České vysoké učení tec

17. 02. 2014 18:34:22
Josef Smolík je tak trochu zapomenutá osobnost přelomu 19. a 20. století, kterou by rozhodně měla znát veřejnost nejen v Pardubicích, kde cca 7 let působil na reálce. Autorka knihy, paní docentka Martina Bečvářová, PhD., je rodačka z Pardubic, absolvovala zde gymnázium a potom Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Působí na Fakultě dopravní, ČVUT na Ústavu aplikované matematiky, je členkou redakční rady Edice Dějiny matematiky. V této edici vyšlo téměř za 20 let více než 50 titulů.

Martina Bečvářová: Josef Smolík (1832-1915), České vysoké učení technické, Fakulta dopravní, Ústav aplikovane matematky, Praha, 2007, brož., 254 str., 23 obrazových příloh.

Josef Smolík je tak trochu zapomenutá osobnost přelomu 19. a 20. století, kterou by rozhodně měla znát veřejnost nejen v Pardubicích, kde cca 7 let působil na reálce.

Autorka knihy, paní docentka Martina Bečvářová, PhD., je rodačka z Pardubic, absolvovala zde gymnázium a potom Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Působí na Fakultě dopravní, ČVUT na Ústavu aplikované matematiky, je členkou redakční rady Edice Dějiny matematiky. V této edici vyšlo téměř za 20 let více než 50 titulů. Je v organizační výboru Mezinárodní konference o dějinách matematiky, jejíž 34. ročník se konal loni o prázdninách v Poděbradech. Letos by měla konference být ve Velkém Meziříčí a v pčwdchozích letech se střídalo místo konání Jevíčko a zmíněné Velké Meziříčí. Informace o Edici Dějny matematiky, najdete na Internetu na

http://www.fd.cvut.cz/personal/becvamar/Edice/Edice.htm

Monografie o Josefu Smolíkovi vyšla mimo tuto edici a ani tato kniha, ani ostatní knihy Edice Dějiny matematiky, nejsou v běžné distribuci, takže nestačí zajít si do knihkupectví.

Knihy z této edice, stejně jako sborníky ze zmíněné konference, stejně jako další knihy, můžete zakoupit na mém interentovém obchodu www.eukleides.cz/store

Kniha o Josefu Smolíkovi je rozdělena do třech částí I. Josef Smolík: život a dílo, II. Faktografické přílohy, III. Obrazové přílohy. Kniha končí anglickým resumé. Ještě je třeba dodat, že na začátku je úvodní slovo a obsah.

Ï. část je složena z kapitol: život josefa smolíka, odborné a spolkové aktivity, středoškolské uřebnice matematiky, překlad Eukleidových Základů, historuk a archeolog, numismatik, historik matematiky a astronomie, popularizátor matematiky a fyziky, učitel českého jazyka a básník, zprávy, recenze.

II. Část je tvořena kapitolam seznam publikací, seznam konrespondence.

  1. Část obsahuje reprodukované dokumenty a fotografie, obrazové přílohy I-XXII.

Pro Pardubičany je nejzajímavější, že cca 7 let učil na pardubické reálce, byl členem Musejního spolku, zastupitel na radnici a inspektor pro Pardubicko. Z knihy doc. Bečvářové přejímám přehled jeho života:

    1. 1832 narozen v Novém Bydžově

1845- 1850 studium na piaristickém gymnáziu v Broumově

1850- 1852 studium na staroměstském gymnáziu v Praze

  1. 10. 1852 maturitní zkouška

1852-1856 studium na univerzitě Praze

1856 první zkouška učitelské způsobilosti

1856-857 zkušební rok na pražských gymnáziích

1857 druhá zkouška učitelsské způsobilosti

1857-1864 suplent na staroměstském gymnáziu v Praze

1860 třetí zkouška učitelské způsobilosti

  1. 8. 1860 sńatek s Terezií Fukovou

1864- 1871 profesor na vyšší reálce v Pardubicích

1871- 1872 profesor na reálném gymnáziu na Malé Straně v Praze

1872- 1893 profesor na Československé obchodní akademii v Praze

  1. 9. 1915 zemřel v Praze

Josefa Smolíka rozhodně nemůžeme považovat jen za učitele matematiky a fyziky. Byl to člověk širokých zájmů a znalostí. Zabýval se archeologii, numismatikou, historii, vytvářel rodokmeny drobné východočeské šlechty, psal básně, psal didaktické články o výuce matematiky a fyziky, popularizoval matematiku a astronomii, byl prvním překladatelem Eukleidových Základů.

Právě při psaní jiné monografie „Eukleidovy Základy, jejich vydání a překlady“, jejíž autorkou je rovněž paní doc. Bečvářová, autorka narazila na Josefa Smolíka, protože objevila rukopis jeho překladu Eukleidových Základů.

Eukleides byl antický starořecký matematik a filosof a jeho Základy byly axiomatickým výkladem matematiky a do současnosti jsou vzorem právě axiomatické stavby matematiky. Smolíkův překlad nakonec Jednota českých matematiků knižně nevydala, zůstává otázkou, proč tomu tak bylo. Příčinou mohly být nějaké osobní antipatie. Je také otázkou, proč pan prof. Smolík svůj překlad Eukleidových Základů nevydal sám vlastním nákladem.

Kniha Eukleida je považována za 2. nejvýznamnější knihu po Bibli.

Česká matematická komunita se dočkala českého překladu v roce 1907 v překladu nikoliv matematika, ale filologa Fr. Servíta. Jeho české vydání je dodnes v některých českých knihovnách, jeden výtisk momentálně vlastním a údajně se prodává až za 10 tis. Kč.

V dnešní době se vydává 2. vydání Základů, které vychází ze Servítova překladu a překlad okomentoval přední český matematik a filosof prof. Petr Vopěnka, DrSc., Zatím vyšlo v pěti částech, jako pět samostatných knižních publikací a uvidíme, zda vyjde i 6. svazek.

Josefa Smolíka znali velmi dobře jeho současníci, dopisoval si s celou řadou odborníků, pomáhal radami i osobně při archeologických vykopávkách, spravoval sbírku mincí v Národním muzeu vedl redakci časopisu Památky archeologické a vedle učebnic matematiky napsal i učebnici slohu.

Kniha Martiny Bečvářové je vhodným titulem do knihovny škol či pardubických patriotů. Čtenáři se nemusí obávat nějakých matematických vzorců. Ty se v knize nevyskytují.

Přednáška doc. Bečvářové o Josefu Smolíkovi by byla vhodná k zařazení do cyklu přednášek Klubu přátel Pardubicka, např. ve spolupráci s Jednotou českých matematiků či pardubickým Muzejním spolkem či pardubickými numismatiky.

RNDr. Karel Vašíček

Autor: Karel Vašíček | pondělí 17.2.2014 18:34 | karma článku: 6.51 | přečteno: 398x

Další články blogera

Karel Vašíček

Šílený střelec a selhání policie

Včera jsme zažili zřejmě nejhorší jednotlivý trestný čin v našich dějinách. Detailů jsme se zatím mnoho nedozvěděli ani od policie ani z médií. Nabízí se několik otázek.

22.12.2023 v 11:35 | Karma článku: 27.27 | Přečteno: 2088 | Diskuse

Karel Vašíček

Kdo cestou k moci vraždil a vraždit bude dál.

Slova písničkáře Vladimíra Merty byla aktuální před lety po pádu tzv. komunistického režimu. Dnes bychom slovo vraždit mohli nahradit slovem lhal. Nicméně ve výzkumech veřejného mínění nemalá část populace uvádí, že současní polit

17.8.2023 v 11:06 | Karma článku: 20.44 | Přečteno: 476 | Diskuse

Karel Vašíček

E-mail predsedovi CSSD MIchalu Smardovi

Dekuji za newsletter "priteli" Smardo, Jak jste dopadli ve volbach? Jako sedlaci u Chlumce Ptam se, koho muze zaujmout chudak jako jste Vy, nebo "pritel" Hamacek

14.10.2022 v 17:54 | Karma článku: 8.41 | Přečteno: 307 | Diskuse

Karel Vašíček

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války,

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války, pár slov o Antonínu Svobodovi čsl. průkopníku počítačových technologií světového významu A. Turing – otec moderních počítačových technologií.

23.6.2022 v 19:29 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 347 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 520 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 178 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 924

Učitel, již bývalý, programátor, již bývalý, důchodce, stále, vydavatel, který se tím spíše baví, protože matematika není oborem, do kterého by se hrnuli ti, kteří by si  chtěli narejžovat, majitel jednoho z 45 či 46 tisici internetových obchodů,  internetový milionář nejsem a nebudu

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...